2010. július 5., hétfő

Coke

Tudod, miért vigyorogsz a kólától? Mert betépsz tőle. Száz éve még kokainszármazékok is dúsították, de kivették: a cucc így is kiüt.


Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepődsz: potens a szer.

Az első néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítőt.



A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemű inzulintermeléssel reagál. A máj erre elkezdi zsírrá alakítani az összes cukrot, ami rendelkezésére áll, és cukorból most rengeteg van.

Negyven perc múlva a kólában található koffein felszívódása befejeződik. A pupillák kitágulnak, a vérnyomás nő, a máj még több cukrot zúdít a vérbe. Az adenozin-receptorok telítődnek, evvel meggátolják az émelygést.

Háromnegyed óra elteltével
 a szervezet fokozza a dopamin-termelést, ezzel stimulálja az agy örömközpontjait. Orvosi szempontból pont így működik a heroin is.

Egy óra múlva a foszforsav elkezdi megkötni a kalciumot, magnéziumot és a cinket, tovább emelve az anyagcsere sebességét. A magas cukordózissal és a mesterséges édesítőszerekkel együtt ez felgyorsítja a kalcium vizeletbe történő kiválasztását.

A koffein vízhajtó hatása is életbe lép, így a sav által lekötött ásványi anyagok garantáltan a vizeletben kötnek ki a csontok helyett. Hasonló sorsra jut a nátrium (más elektrolitokkal), és rengeteg vizet is veszít a szervezet.

Több mint egy óra múlva a szervezet felpörgése véget ér, a vércukorszint leesik. Ingerlékennyé és lomhává válsz. Eddig már távozott a szervezetből a kólában található összes víz rengeteg olyan fontos ásványi anyaggal, amelyre a szervezetnek nagy szüksége lenne a csontok és a fogak építéséhez.

Pár óra múlva következik a kávétól is ismert, rettegett koffeinvölgy: az agy lelassul, álmosság lép fel, a szervezet követeli a pihenést a fokozott munkatempó után.




2 megjegyzés: